جدیدا عروس خانمها برای برگزاری جشن پاتختی مقاومت می کنند و خیلی تمایل به گرفتن پاتختی ندارند. در گذشته پاتختی جشنی جدایی ناپذیر از عروسی بود، بطوریکه در پایان عروسی خانمهای حاضر در جشن می پرسیدند که پاتختی کجاست و چه ساعتیه. اما امروزه می پرسند که پاتختی دارید یا نه، که معمولا با جواب منفی مواجه می شوند و کادو رو همون موقع به مادر عروس یا مادر داماد می دهند.
البته اگرم جواب مثبت باشه و پاتختی برگزار بشه با شکل و شمایلی مدرن میشه اون رو به پا کرد که در ذهنها بمونه و با خاطره ای خوش همراه باشه.
شهرها و مناطقی که هنوز جشن پاتختی برگزار میشود
- شهرهای استان فارس
در شهرهایی مانند شیراز، جشن پاتختی همچنان رایج است. در این مراسم، مهمانانی که معمولاً نزدیکتر و صمیمیتر هستند، به خانه عروس و داماد دعوت میشوند. هدیههای نقدی یا طلا برای عروس به رسم یادبود آورده میشود. - آذربایجان شرقی و غربی (تبریز و ارومیه)
در میان ترکها، جشن پاتختی بهویژه در شهرهای تبریز و ارومیه هنوز رواج دارد. این مراسم اغلب در خانه داماد یا مکانهای خاص برگزار میشود و مهمانان، هدایای ارزشمندی را به عروس و داماد تقدیم میکنند. - شهرهای کردستان (سنندج و مریوان)
در شهرهای کردستان، جشن پاتختی به شکل سنتی و با حضور خانواده و دوستان نزدیک برگزار میشود. مراسم ممکن است شامل موسیقی زنده و رقصهای محلی نیز باشد. - لرستان (خرمآباد و بروجرد)
در میان اقوام لر، جشن پاتختی یکی از رسوم قدیمی است که هنوز برگزار میشود. این مراسم فرصتی برای خانوادهها است تا هدایای خود را به زوج تقدیم کنند. - شهرهای شمالی (گیلان و مازندران)
در شهرهای شمالی، بهویژه در مناطق روستایی، پاتختی یکی از مراسمات محبوب است. مهمانان نزدیک در روز بعد از عروسی به خانه عروس و داماد میروند و با خوراکیها و غذاهای محلی پذیرایی میشوند. - شهرهای خراسان (مشهد و نیشابور)
در شهرهای خراسان، مراسم پاتختی بهویژه در خانوادههای سنتی برگزار میشود. این مراسم بیشتر جنبه خانوادگی دارد و اقوام نزدیک عروس و داماد را همراهی میکنند. - شهرهای جنوبی (بوشهر و بندرعباس)
در برخی از شهرهای جنوبی ایران، جشن پاتختی با موسیقی و رقص محلی برگزار میشود. هدیههای نقدی و طلا برای حمایت از زوج تازه ازدواجکرده ارائه میشود. - استان مرکزی (اراک و ساوه)
در شهرهای استان مرکزی نیز این جشن بهصورت خانوادگی و محدود برگزار میشود و همچنان بخشی از رسوم ازدواج محسوب میشود.
علت کمرنگ شدن جشن پاتختی در برخی مناطق
- با مشغلههای بیشتر زندگی و برنامههای فشرده، برخی خانوادهها ترجیح میدهند مراسم پاتختی را حذف یا با جشنهای دیگر ادغام کنند. افزایش هزینههای برگزاری مراسم عروسی باعث شده است که برخی از خانوادهها سایر مراسم مانند حنابندان و پاتختی را بهصورت سادهتر یا حتی نمادین برگزار کنند یا برگزار نکنند. در بسیاری از مناطق، مراسم عروسی و پاتختی در یک شب برگزار میشود.
پاتختی رو چطوری برگزار کنیم؟
پاتختی یک مهمانی ساده 2-3 ساعته است که معمولا بنا به فصل عروسی بین ساعات 16:00 تا 19:00 بعداز ظهر برگزار میشود. این مراسم نیاز به دعوت رسمی ندارد و همه خانمهای فامیل و دوست که می خواهند چشم روشنی و هدیه برای عروس ببرند فردای عروسی به این مراسم می روند.
وسایل پذیرایی جشن پاتختی توسط خانواده عروس انجام می شود و معمولا آنها به عنوان میزبان از مهمانان پذیرایی می کنند. در این مراسم از مهمانان با شیرینی، میوه، کیک و انواع نوشیدنی پذیرایی می شود.
خرید هدیه توسط مهمانان جز اصلی مراسم پاتختی است. البته در حال حاضر سعی می شود پول و سکه را جایگزین هدایایی مانند پتو یا ساعت دیواری کنند تا عروس و داماد بر اساس سلیقه خودشان خرید کنند، که این مورد یکی از تفاوت های برگزاری این رسم در گذشته و حال است.
جالب است بدانید که مراسم Bridal shower که در کانادا، آمریکا و چندین کشور دیگر برگزار میشود تقریبا مشابه جشن پاتختی بوده ولی قبل از مراسم عروسی برپا میشود.
لباس عروس در پاتختی چی باشد؟
یکی از خوبیهای مراسم پاتختی این است که برای لباس عروس در این روز قاعده و قانون خاصی وجود ندارد، اما همین موضوع هم برای خود دردسرهایی دارد که باعث سردرگمی عروس می شود.
اما اگر مشخص باشد که جشن پاتختی در حد یک میهمانی عصرانه باشد و تمام میهمانها خانم باشند عروس می تواند پیراهنی کوتاه با از جنس کتان گلدار و یا حریر با رنگهای روشن بپوشد ولی اگر جشن مفصل است که از بعد از ظهر شروع شود و تا شب ادامه پیدا کند بهتر است به سراغ لباس شب یا مجلسی تر برود.
پاتختی فقط پتو