ازدواج در قرآن در کدام سوره ها و آیات آورده شده است؟

ازدواج در قرآن در کدام سوره ها و آیات آورده شده است؟

فهرست عناوین

همه ما اهمیت ازدواج از نگاه دین اسلام را می دانیم. جمله پیامبر درباره ازدواج با این مضمون که هر کس ازدواج کند، نیم دین خود را کامل کرده است، نشان دهنده اهمیت ازدواج از دیدگاه اسلام و خداوند است. این موضوع به قدری مهم است که در آیات مختلف درباره ازدواج صحبت شده است. ایا آیات قرآن درباره ازدواج را می شناسید؟ با ما همراه شوید تا بیشتر با اهمیت ازدواج از نگاه قرآن و آیاتی که درباره آن نازل شده، آشنا شویم.

آیه 32 سوره نور

در آیه 32 سوره نور آورده شده :"وَأَنكِحُوا الْأَيَامَى مِنكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ" : مردان و زنان بی‌همسر خود را همسر دهید؛ هم‌چنین غلامان و کنیزان صالح و درست‌کارتان را، اگر فقیر و تنگدست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بی‌نیاز می‌سازد، ‌خداوند گشایش‌دهنده و آگاه است.
در این آیه به امر ازدواج تشویق شده است. همچنین به مردان و زنان جوان بشارت داده شده که در صورت فقر و نیاز مالی، بعد از ازدواج مشکلات آن ها برطرف خواهد شد.

آیه 3 سوره نسا

در آیه سه سوره نسا آورده شده است: "وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَى فَانْكِحُوا مَا طَابَ لَكُمْ مِنَ النِّسَاءِ مَثْنَى وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ذَلِكَ أَدْنَى أَلَّا تَعُولُوا": و اگر بترسید که مبادا درباره یتیمان (ازدواج با دختران یتیم) مراعات عدل نکنید پس آن کس از زنان را به نکاح خود درآرید که شما را نیکو (و مناسب با عدالت) است: دو یا سه یا چهار (نه بیشتر) و اگر بترسید که (چون زنان متعدّد گیرید) راه عدالت نپیموده و به آنها ستم می‌کنید پس تنها یک زن اختیار کنید و یا چنانچه کنیزی دارید به آن اکتفا کنید، که این نزدیکتر به عدالت و ترک ستمکاری است.
در بخشی از این آیه آورده شده که با زنان پاک ازدواج کنید. در این آیه منظور آن است که برای ازدواج باید سراغ افراد هم سنخ خود بروید. همچنین درباره اهمیت عدالت در چند همسری صحبت شده که در غیر این صورت به زنان در این ازدواج ظلم شده است.

آیه 21 سوره روم

در ایه 21 سوره روم آورده شده است: " وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ" و باز یکی از آیات (لطف) او آن است که برای شما از جنس خودتان جفتی بیافرید که در کنار او آرامش یافته و با هم انس گیرید و میان شما رأفت و مهربانی برقرار فرمود. در این امر نیز برای مردم بافکرت ادله‌ای (از علم و حکمت حق) آشکار است.": دیگر از نشانه‌های خدا این است که از جنس خودتان همسرانی برای شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید.همسرانی از جنس خودتان بیان می کند که زنان و مردان با یکدیگر برابر بوده و هیچ کدام بر دیگری برتری ندارد. همچنین در این آیه خداوند متعال ذکر می کند که در ازدواج زوجین آرامش روحی پیدا می کنند و می توانند در کنار هم بر چالش های زندگی غلبه کنند.

آیه 187 سوره بقره

در آیه 187 سوره بقره آورده شده است: " هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ" : آنها «زنان» لباس شما هستند و شما «مردان» لباس آنها هستید. این آیه به معنای آن است که ازدواج می تواند مانند یک دژ در برابر تمایلات جنسی و شهوانی زن و مرد قرار گرفته و آن ها را از گناه دور کند.

سوره اعراف آیه 189

"در آیه 189 سوره اعراف آورده شده است: " هُوَ الَّذِی خَلَقَکُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَهٍ وَجَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا لِیَسْکُنَ إِلَیْهَا" : اوست خدایی که همه شما را از یک تن بیافرید و از ا و نیز جفتش را مقرر داشت تا با او انس و الفت گیرد
در این آیه نیز خداوند اعلام می کند که گرایش اصلی زن و مرد به یکدیگر احساس آرامشی است که در کنار یکدیگر پیدا می کنند و این احساس را خود خداوند در وجود انسان ها قرار داده است. علامه طباطبایی در کتاب المیزان در تفسیر این آیه توضیح داده است که هر زن و مرد فی نفسه ناقص و محتاج به یکدیگرند و حضور آن ها در کنار یکدیگر وجودی کامل را به وجود می آورد.

آیه 221 سوره بقره

در آیه 221 سوره بقره آورده شده است:" وَلاَ تَنکِحُواْ الْمُشْرِکَاتِ حَتَّى یُؤْمِنَّ وَلأَمَهٌ مُّؤْمِنَهٌ خَیْرٌ مِّن مُّشْرِکَهٍ وَلَوْ أَعْجَبَتْکُمْ " : با زنان مشرک ازدواج نکنید، مگر ا ین که ایمان آورند.همانا کنیزکی با ایمان از زن آزاد مشرک بهتر است، هر چند[زیبایی] او، شما را به شگفتی آورد.
این آیه یکی از شرایط ازدواج یعنی همتایی همسران را بیان می کند. زن یا مرد مشرک همتای زن و مرد مسلمان برای ازدواج نیست. این مساله به عنوان یک اصل درباره ازدواج باید رعایت شود.

آیه چهار سوره نسا

در آیه چهار سوره نسا آورده شده است: "وَآتُوا النِّسَاءَ صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً ۚ فَإِنْ طِبْنَ لَكُمْ عَنْ شَيْءٍ مِنْهُ نَفْسًا فَكُلُوهُ هَنِيئًا مَرِيئًا" : و مهر زنان را در کمال رضایت به آنها بپردازید، پس اگر چیزی از مهر خود را از روی رضا و خشنودی به شما بخشیدند، از آن برخوردار شوید که شما را حلال و گوارا خواهد بود.
این آیه درباره مهریه ازدواج صحبت می کند که زنان و مردان باید هر دو در شرایط آن رضایت داشته باشند.

سوره نسا آیه 19

در سوره نسا آیه 19 آورده شده است: " یَأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ لَا یحَلُّ لَکُمْ أَن تَرِثُواْ النِّسَاءَ کَرْهًا وَ لَا تَعْضُلُوهُنَّ لِتَذْهَبُواْ به بعضِ مَا ءَاتَیْتُمُوهُنَّ إِلَّا أَن یَأْتِینَ بِفَاحِشَةٍ مُّبَیِّنَة وَ عَاشرِوهُنَّ بالْمَعْرُوف فَإِن کَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسیَ أَن تَکْرَهُواْ شَیْا وَ یجَعَلَ اللَّهُ فِیهِ خَیرْاً کَثِیرًا."
‌ای کسانی که ایمان آورده‌اید! برای شما حلال نیست که از زنان، از روی اکراه (و ایجاد ناراحتی برای آن‌ها)، ارث ببرید! و آنان را تحت فشار قرار ندهید که قسمتی از آنچه را به آن‌ها داده‌اید (از مهر)، تملک کنید! مگر اینکه آن‌ها عمل زشت آشکاری انجام دهند؛ و با آنان، به طور شایسته رفتار کنید! و اگر از آن‌ها، (به جهتی) کراهت داشتید، (فوراً تصمیم به جدایی نگیرید!) چه بسا چیزی خوشایند شما نباشد، و خداوند خیر فراوانی در آن قرار می‌دهد!

سوره بقره آیه 232

در آیه 232 سوره بقره آورده شده است: " وَ إِذَا طَلَّقْتُمُ النِّسَاءَ فَبَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَلَا تَعْضُلُوهُنَّ أَن یَنکِحْنَ أَزْوَاجَهُنَّ إِذَا تَرَاضَوْاْ بَیْنهَم بِالمْعْرُوف ذَالِکَ یُوعَظُ بِهِ مَن کاَنَ مِنکُمْ یُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ الْیَوْم الاَخِر ذَالِکم أَزْکیَ لَکم وَ أَطْهَر وَ اللَّهُ یَعْلَمُ وَ أَنتُمْ لَا تَعْلَمُون. "
 و هنگامی که زنان را طلاق دادید و عدّه خود را به پایان رساندند، مانع آن‌ها نشوید که با همسران (سابق) خویش، ازدواج کنند! اگر در میان آنان، به طرز پسندیده‌ای تراضی برقرار گردد. این دستوری است که تنها افرادی از شما، که ایمان به خدا و روز قیامت دارند، از آن، پند می‌گیرند (و به آن، عمل می‌کنند). این (دستور)، برای رشد (خانواده‌های) شما مؤثرتر، و برای شستن آلودگی‌ها مفیدتر است و خدا می‌داند و شما نمی‌دانید.

سوره فرقان آیه 54

در آیه 54 سوره فرقان آورده شده است: " وَ هُوَ الَّذی خَلَقَ مِنَ الْمآءِ بَشَراً فَجَعَلَهُ نَسَباً وَ صِهْراً وَ کانَ رَبُّکَ قَدیراً. "
 و اوست خداوندی که بشر را از آب آفرید، و میان آنان خویشی و پیوند ازدواج قرار داد، و خدای تو بر هر چیزی قدرت دارد.

به راحتی جشن خود را برنامه ریزی کنید
نظرات
برای نظر دادن ابتدا باید وارد سایت شوید.

ورود به سایت